Çin’den ABD’nin çip kısıtlamalarına karşı kritik maden hamlesi

Çin’den ABD’ye Askeri ve Sivil Ürün İhracatına Kısıtlama

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ABD savunma sanayisi üreticilerine askeri ve sivil ikili kullanıma sahip ürün ve materyallerin ihracatı yasaklandı.

Açıklamada, savunma ve silah sistemlerinde yaygın olarak kullanılan galyum, germanyum ve antimuan gibi kritik madenler ile süper sert materyallerin ABD’ye “ilke olarak” ihracatının yasaklandığı vurgulandı.

Kontrol altına alınacak diğer ürünler arasında, batarya ve yakıt hücrelerinin yanı sıra savunma ve uzay-havacılık sektörlerinde sıkça kullanılan grafit de yer alıyor.

Çin, Dünya Nadir Metaller Üretiminde Lider Konumda

Çin, dünya genelinde nadir metallerin yaklaşık yüzde 70’ini üretirken, küresel işleme kapasitesinin yüzde 85’ine sahip konumda bulunuyor.

ABD Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS) tarafından yapılan bir raporda, Çin’in kritik madenlerin ihracatını durdurmasının ABD ekonomisine 3,4 milyar dolarlık bir kayba neden olabileceği belirtilmişti.

Çin, dünya galyum üretiminin yüzde 89’unu, grafit üretiminin ise yüzde 77’sini sağlayarak bu alanda da öncü konumunu koruyor.

Çip Kısıtlamaları Sonrası Gerilim

Çin’in ABD’ye yönelik bu adımı, ABD’nin çip sektöründe uyguladığı kısıtlamaların ardından geldi. ABD Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu, çip üretim donanımı ile ilgili birçok kısıtlama getirirken yapay zeka sistemlerinde kullanılan bazı çiplerin ihracatını da yasakladı.

Ayrıca 140 Çin şirketi “varlık listesine” alınarak ABD şirketlerinin bu şirketlere ihracatı kontrol altına alındı.

Çin’den Gelen Tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, ABD’nin ihracat kontrollerini istismar ederek Çin’i engellemeye çalıştığını savunarak kısıtlamaların tüm ülkelerin çıkarlarına zarar vereceğini belirtti.

Sözcü Lin, Çin’in, şirketlerinin meşru haklarını korumak için kararlı tedbirler alacağı mesajını verdi. Çin’in, ulusal güvenlik konularında tek taraflı uygulamalara karşı olduğunu vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir