Bilim insanları ultra işlenmiş gıdalarla kanser arasında potansiyel bir bağlantı buldu

Aşırı İşlenmiş Gıdalar Kolorektal Kanser Riskini Artırabilir

Yapılan araştırmalar, aşırı işlenmiş gıdaların tüketiminin kolorektal kanser riskini artırabileceğini gösteriyor. Gut dergisinde yayımlanan bir çalışma, ultra işlenmiş gıdalar ile sağlık sorunları arasındaki bağlantılara yeni bir perspektif sunuyor.

Güney Florida Üniversitesi’nden cerrahi profesörü Timothy Yeatman, kanserin iyileşmeyen bir yara gibi olduğunu belirtiyor. Vücuda aşırı işlenmiş gıdaların alınması durumunda, iltihaplanma ve bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle iyileşme sürecinin sekteye uğradığını ve bu durumun sonucunda kanserin gelişimine zemin hazırlandığını söylüyor.

Araştırmacılar, Tampa Genel Hastanesi’nde kanser hastalarından alınan 162 örneği inceledi. Tümörler çıkarıldıktan sonra incelenen örneklerde, yüksek seviyelerde işlenmiş gıdalarda bulunan iltihaplanmayı artıran lipidler tespit edildi.

Araştırmacılara göre, tümörlerde balık ve ceviz gibi iltihapları azaltmaya yardımcı olan lipid türlerinin eksikliği belirlendi. Yeatman, bağışıklık sisteminin tümörün çevresini etkileyebileceğini belirtirken, işlenmiş gıdalardan kaynaklanan iltihaplı lipidlerin bu sistemi baskıladığını vurguluyor.

Kolorektal kanser, küresel çapta üçüncü en yaygın kanser türüdür ve dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunudur. Yapılan araştırmalar, aşırı işlenmiş gıdaların bu kanser türüyle ilişkili olabileceğini ortaya koymaktadır.

Makale, erkeklerde yüksek seviyede ultra işlenmiş gıda tüketiminin kolorektal kanser riskini artırabileceğini gösteren bir çalışmaya dayanmaktadır. Ultra işlenmiş gıdaların yağ, tuz ve şeker gibi maddelerle formüle edildiği ve sağlık sorunlarıyla ilişkisi olabileceği belirtilmektedir.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir