CIA istihbarat toplamada zorlanıyor: ABD’nin aklı fikri Çin’de

Avrupa’nın kalbinde devam eden Ukrayna savaşı ve haftalardır süren Gazze bombardımanına rağmen, Amerika’nın birincil önceliği hâlâ Çin. CIA (ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı) Başkanı William Burns, Çin’in kurumun en önemli hedef olmaya devam ettiğini söylerken Amerikan Wall Street Journal gazetesine (WSJ) konuşan istihbarat yetkilileri “Pekin’in niyetleri ve planları hakkında gerçek bilgiler elde etmekte zorlandıklarını” belirtiyor. 2021’de göreve geldikten hemen sonra CIA içinde bir “Çin özel gücü” oluşturan Burns, her hafta genel merkez binasının 7’nci katında Pekin’i takip etmek için toplantı düzenliyor.

Şİ’Yİ AŞAMIYORLAR

WSJ’nin mevcut ve eski ABD’li yetkililerle yaptığı görüşmelere göre, 10 yıl önce Çin’deki casus ağının çökertilmesiyle yaklaşık 20 ajanı kaybeden CIA, hâlâ örgütün bu ülkedeki casusluk yeteneklerini yeniden inşa etmek için mücadele ediyor. Yetkililer, Şi Cinping’in 2012 sonlarında Devlet Başkanı olmasıyla birlikte Amerika’nın Çin’deki insan ağını kaybetmeye başladığını belirtiyor. Cinping’in güvenlik takıntısı, etrafındakilerin sadakati ve teknolojik gözetlemeyi kullanmadaki başarısı ise ABD’nin casusluk operasyonlarını zorlaştıran en önemli etmenler.

BÜTÇEDE ASLAN PAYI ÇİN’İN

Küresel güvenlikte önceliğini Asya Pasifik’e kaydıran Joe Biden yönetimi, neredeyse tüm istihbarat kaynağını Çin’i izlemeye aktarmış durumda. WSJ’ye konuşan kaynaklar, 100 milyar dolar bütçesi bulunan CIA’in Çin hükümetine sızmaya yönelik planları finanse etmek için Ortadoğu da dahil olmak üzere diğer hedeflere yönelik harcamalardan kesinti yaptıklarını söylüyor. Öte yandan Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Ekim’de başlayan Gazze Savaşı, CIA Başkanı Burns’ün Çin’in uzun vadeli en büyük öncelik olmasını sağlama çabasını zorlaştırıyor.

PEKİN’İN DERDİ TAYVAN

ÇİN Devlet Başkanı Şi Cinping, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan’ın ülkesiyle birleşmesinin, “kaçınılmaz” olduğunu yineledi. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedong’un doğumunun 130’uncu yıldönümü dolayısıyla bir konuşma yapan Cinping, “Tayvan’ın anavatanla birleşmesi doğru olandır” ifadelerini kullandı. Çin liderinin sözleri Tayvan’da yapılacak seçimler öncesinde Pekin’in ada üzerinde baskıyı arttırmasını takip ediyor. Tayvan’da ABD ile iyi ilişkiler kuran mevcut Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile Çin yanlısı parti arasında ocak ayında yapılacak yarış, adanın geleceği için kritik önemde.

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir