Türkiye’de konut alarak vatandaşlığa geçenlerin tartışması sürüyor. İtalyan gazeteci Marco D’eramo, Türkiye’nin tüm dünyada parayla satın alınan vatandaşlık uygulamasında açık ara farkla önde olduğunu iddia etti. D’eramo’ya göre Türkiye’den ev alarak vatandaşına geçenlerin başında Irak, Afganistan, Filistin ve Mısır vatandaşları geliyor.
Türkiye, uzun zamandır belli bir miktarın üzerinde satın alınan taşınmazları alanlara vatandaşlık veriyor.
Son yapılan düzenlemeyle, taşınmaz alarak vatandaşlığa geçmenin alt sınırı olarak 400 bin dolar belirlenmişti.
Independent Türkçe’nin İtalyan gazeteci Marco D’eramo’ya dayandırdığı haberine göre; dünya çapında gerçekleştirilen vatandaşlık satışlarının yarısından çoğunun Türkiye’den yapılıyor. Marco D’eramo’nun, New Left Review isimli dergisinde yer alan yazıda, “İstanbul’un varlıklı gurbetçiler için mükemmel yaşama şartları sunduğu’ ifade edildi.
Analizde, “altın vize” olarak da bilinen yurttaşlık satışı uygulamasıyla Türkiye pasaportu için ilk etapta çoğunluklu olarak Irak, Afganistan, Filistin ve Mısır uyruklulardan başvuru geldiği belirtildi.
D’eramo, Türkiye’nin “altın vize” uygulamasına varlıklı İranlıların da büyük rağbet gösterdiğini yazdı. İranlıların, Türkiye’ye vizesiz girebilmesiyle Türk Lirası’ndaki değer kaybının bunda önemli rol oynadığına işaret edildi. İranlıların, Türkiye’den yılda ortalama 10 bin konut satın aldığı savunuldu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, kasımda en çok konutu Ruslar satın aldı. 15 Aralık’ta yayımlanan verilerde, Rus yurttaşların 637, İranlıların 234, Ukraynalıların 128 ve Kazakistanlıların 117 konut satın aldığı bildirildi.